Terug naar overzicht

Chris – de drummer

Ik ben afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug; hier woon ik al bijna m’n hele leven en voel ik me erg prettig. Het wonen in een dorp in de bossen waar ik veel met de hond te vinden ben is een fijne tegenhanger van mijn vaak hectische muzikantenleven. 

Ik ben opgegroeid in een gezin waar muziek maken hoog in het vaandel stond; we zaten allemaal bij de plaatselijke harmonie en hier heb ik op 6 jarige leeftijd mijn eerste stappen op het muzikale pad gezet.

In mijn pubertijd ontdekte ik pop en jazz en wist ik het zeker; ik wilde drummen.
Ik kreeg les op de muziekschool van Hans van der Schaft, speelde daar in mijn eerste bandjes en deed later uiteindelijk auditie voor het conservatorium. 

Voor het praktijkgedeelte werd ik aangenomen, maar ik werd afgewezen omdat ik geen tweede (melodie) instrument kon bespelen. Om die reden ben ik toen vibrafoon gaan studeren om zo ook een melodisch instrument te kunnen bespelen en de theorie die daarbij hoort te leren.
Ondertussen was ik in bandjes gaan spelen en dat ging eigenlijk best goed; ik ging steeds meer spelen en deed inmiddels ook betaald werk met zgn. show –en coverbands. We speelden veel en ik heb in die tijd regelmatig nationale en internationale artiesten mogen begeleiden met als voordeel dat ik daardoor goed en snel muziek heb leren lezen. 
Het conservatorium kwam er niet meer van; ik voelde me prettiger bij te leren door te doen.

Op m’n 25ste gooide een ernstig auto-ongeluk roet in het eten. Ik heb ongeveer een jaar thuis gezeten en liep letsel op waar ik tot op de dag van vandaag last van heb.
Mijn techniek is nooit meer de oude geworden, maar de nood veranderde in een deugd; ik heb me ontwikkeld in een stijl die je kunt omschrijven als dienend en energiek spelen. Met veel aandacht voor samenspel en het samen opgaan in het moment. Het aanvoelen van wat een nummer nodig heeft en in je spel daaraan ruimte (durven) te geven heeft tegenwoordig mijn sterke voorkeur.

Eind jaren ’90 had ik het geluk bij Erny Green, een bij liefhebbers van rootsmuziek bekendere singer-songwriter, te mogen gaan spelen en bovenstaande ook daadwerkelijk in de praktijk te kunnen brengen.
Uiteindelijk hebben we drie platen gemaakt die goed werden ontvangen. Via deze link ging ik meer singer-songwriters begeleiden en vond ik steeds meer mijn plek in de alternatieve muziekscene.

In 2001 kreeg ik de kans bij Mr Review te gaan spelen; een Nederlandse ska band die vooral in het buitenland populair was. Ik zou één tour meegaan als invaller. Uiteindelijk ben ik ruim twaalf jaar gebleven en heb ik zo’n 400 optredens door heel Europa met hen gedaan.
De jongensdroom van touren, R&R, het hebben van fans en het maken van platen was uitgekomen.

Begin 2010 ging ik er iets heel anders bij doen; het theater in met De Ministers; Nederlandstalige Kleinkunst uit Utrecht. 
We speelden het programma “Zeekoorts”; een voorstelling van eigen liedjes gecombineerd met een door de band uitgewerkte verhaallijn. Ook namen we een gelijknamig album op.
In de 2 seizoenen dat ik heb meegedaan leerde ik enorm veel over interactie met publiek en nam ik voor het eerst heel voorzichtig hier en daar wat achtergrondzang voor m’n rekening.
Het spelen van een voorstelling in het theater vond ik erg bijzonder en zou ik graag nog eens doen in de toekomst.

In 2013 deden we met Mr Review onze afscheidstournee en kwam er ruimte om tijd te besteden aan iets wat ik al langer in mijn hoofd had; een band oprichten waarmee we nummers maken die geïnspireerd zijn op soul, ska en reggae zoals die in de jaren ’60 werd gemaakt. 
In 2015 kwam de eerste plaat van The Originators uit en sindsdien timmeren we hard aan de weg en zijn we regelmatig in m.n. Duitsland aan het touren.
Dit jaar komt ons derde album uit. Bij The Originators ben ik naast drummer de muzikaal leider.

Sinds 2014 ben ik één van de sessieleiders bij de Undercoversessies, waar Nederlandse popmuzikanten een tribute brengen aan hun overleden helden. De Undercoversessies worden ieder seizoen door het hele land gespeeld met als afsluiting op de Zwarte Cross.
Mijn rol als sessieleider van zo’n tribute is naast drummen het samenstellen van de band en het hebben van de muzikale leiding.

Dat de liefde voor alternatieve pop een belangrijke rol blijft spelen bewezen in 2018 The Cavalli’s; we maakten een plaat met pure no-nonsense Punk ‘n’ Roll waar ik naast de drums ook de co-productie voor mijn rekening mocht nemen

Inmiddels ben ik ruim 20 jaar werkzaam als professioneel muzikant. Naast m’n werkzaamheden in de alternatieve hoek ben ik ook altijd de zogenaamde commerciëlere dingen blijven doen; van studiowerk tot bedrijfsevenement, van bruiloft tot artiestenbegeleiding.

De laatste jaren probeer ik me naast het drummen en doceren wat meer te ontwikkelen in productie en songwriting.
M’n actuele werkzaamheden daarin zijn de nieuwe plaat van The Originators waar ik naast het inspelen van de drums en het doen van co-productie ook heb meegeschreven aan een aantal songs.
Verder ben ik op dit moment samen met collega Loek Hauwert aan het schrijven en produceren voor o.a. Karlie (The Voice 2021).
Daarnaast ben ik sinds de lockdown werd opgeheven weer lekker veel op pad en speelde ik in 2022 zo’n 80 shows, in binnen- en buiteland.
Inmiddels staat er voor 2023 ook alweer het nodige op de planning: (festival)shows zijn geboekt, we gaan met The Originators weer op tour in Duitsland en er komen leuke studioprojecten aan.

Wordt vervolgd…

Terug naar overzicht